Bygg på höjden och välj rejäla krukor, minst 60 liter, i ett material som tål vintern. Detta möjliggör en plantering med perenna växter (som du alltså inte behöver byta ut på många år), utan att du behöver göra något annat än att vattna och lägga på 4 cm kogödsel runt växterna i april.
Uppstammade små träd och klot
Vid entrén och på balkongen brukar de flesta vilja ha något som är grönt även på vintern, en stabil stomme, och något som ger lite höjd och elegans åt planteringen. Ett sådant alternativ kan vara en uppstammad lagerhägg, thuja, benved eller ett buxbomsklot. Vintergröna buskar brukar i regel föredra lite halvskuggiga till skuggiga lägen, och utvecklas bra där. Under både vår, höst och vinter är det fint att ha en ljusslinga i klotet och
när eventuell snö faller får man en väldigt fin vintersiluett. Ett klot är perfekt för den nybyggda putsade villan, men passar lika bra i torpet på landet, till det rödmålande radhuset eller släktgården. Den skänker lite stil var den än kommer, helt enkelt och är ett lätt sätt att få volym i planteringen.
Lättskötta, vintergröna prydnadsgräs
Vad kan man ha under då? Perenna prydnadsgräs är ett lättskött och stilrent förslag. Under vintern fylls axen med skimrande rimfrost och under sommaren bildar de ett lugnt blickfång. De flesta lite lägre prydnadsgräs är dessutom vintergröna och behövs inte klippas ner under våren, utan man kan bara dra fingrarna igenom för att kamma ur bruna blad. Sådana gräs är till exempel de japanska starren
- Carex morrowii ’Ice Dance’ och ’Variegata’
- Carex elata ’Aurea’, bunkestarr, limefärgat
- Storfrylen, Luzula sylvatica, är också lågväxande och nästan vintergrön.
Under hösten kan man även peta ner ett gäng krokuslökar i kanten på krukan. Dessa lyser fint mot besökare vid dörren och krokus blommar dessutom under längre tid i skuggiga lägen, eftersom solen inte påskyndar blomningen.
Vintergröna perenner
- Alunrot, Heuchera, är en perenn man brukar odla för sitt bladverk och de ser inte helt tokiga ut på vintern heller. Ett mörkrött yvigt alunrotsbladverk mot ett stramt grönt buxbomsklot är mumma!
- Vintergrönan, Vinca minor/major som dessutom blommar så fint under våren. Den täcker bra och dess grenar hänger ner över kanten och numera finns den i flertalet färger – både vit, mörklila och vinröda utöver den vanliga ljusblå. Det finns just en dubbel sort som heter ”Double Purple’ med små gröna blad som gör sig utmärkt i kruka. Riktigt stilig!
- Murgröna, Hedera helix. Sätt den i en riktigt stor kruka så belönas du snart med långa rankor av friskt grön murgröna som böljande hänger ner över kanten mot marken.
- Flocknävan, Geranium macrorhizum. Jag vet att jag skrivit mycket om flocknävor, men
det är för att det är en fantastisk växt. Nja, den är bara halvt vintergrön och röd under vintern, men vilken marktäckare, vilket fluff det blir, vilka vackra blommor i allt från vitt till rosalila under maj, och så otroligt tacksam den är. Klarar torka, klarar övervattning, klarar blåst, klarar att du drar upp halva plantan när du är arg, klarar nyfikna barnhänder och man kan till och med gömma ett helt påskägg i dem, om man leker påskhare. Sätt den med fördel själv i en kruka tillsammans med det uppstammade trädet.
Lycka till!